Skip to main content
Leiderschap

Vijf simpele vragen voor effectiever leiderschap

By 22 februari 2018oktober 19th, 2020No Comments
Vijf-simpele-vragen-hand-GÖTT'S

 

Hé managers van Nederland, wat dachten jullie ervan? Zullen we niet langer naar de top van ons bedrijf kijken, maar zelf de verandering naar resultaat- én mens gestuurd leiderschap in gang gaan zetten?

 

We roepen namelijk allemaal wel dat we op beiden sturen, maar vaak zie ik dat het resultaat toch prevaleert. Niet zo gek ook als er flinke bonussen vanaf hangen en het gros van de loopbaan promoties wordt toegekend op basis van behaalde business resultaten.

Jij als senior manager, bent de cruciale interface tussen het MT van het bedrijf en de medewerkers die de dagelijkse operatie in goede banen leiden. Het is jouw rol om de strategie van het bedrijf perfect te executeren (resultaat) en daarnaast stuur je jouw team aan om dit te bereiken (mens). Ik heb dit zelf ervaren als een continue balans tussen twee trekkende partijen. Jouw eigen manager met een sterke focus op resultaat en jouw team die schreeuwt om aandacht. Je lijkt wel een trekpoppetje dat aan alle kanten wordt opgerekt. Op een gegeven moment is de rek er simpelweg uit en wordt het tijd om het anders te gaan doen. Ik heb ervaren dat het een effectieve oplossing is om de focus écht op je mensen te leggen. Het resultaat volgt dan in overtreffende trap. Je gaat als het ware een vliegwiel laten draaien en als die eenmaal op gang is ben jij met je team niet meer te stoppen! Het start daarbij wel bij jezelf, je hebt immers een voorbeeld functie op basis van de rol die je hebt.

 

Aan de slag!

 

Mooie praat denk jij nu misschien, maar hoe doe je dat dan? Start klein en begin met het beantwoorden van onderstaande op het oog vijf simpele vragen. Pen en papier in de aanslag en starten maar!

  1. Ben je helemaal jezelf op je werk?

Huh, hoe bedoel je? Nou ben jij op het werk dezelfde persoon als die je privé bent of laat je een deel van jezelf niet zien? Ik vrees dat velen van jullie, als je echt eerlijk bent, zullen antwoorden dat je niet helemaal jezelf bent. Maar al te vaak conformeren we ons naar de cultuur van ons bedrijf, omdat we denken dat het zo hoort. Stop daarmee, je mag zijn wie je bent! Wat een gemis voor jezelf maar ook voor het bedrijf als je misschien wel je mooiste deel niet laat zien. Bovendien als jij je masker (lees ook mijn blog over maskers) opzet zal je team dit waarschijnlijk ook gaan doen. Dat kost energie, energie die ook had kunnen gaan naar het bereiken van resultaat. Dus stretch jezelf, deel je onzekerheden en je zult merken dat dit openingen biedt naar anderen om het ook te doen. Start klein, bijvoorbeeld een doel waar je mee worstelt of een situatie op het werk waar je even geen oplossing voor weet. Een soort van veilige start omdat het gerelateerd kan worden aan de business. Vervolgstap is om ook je persoonlijke uitdagingen te gaan delen, daarmee laat je nog meer jouw menselijke kant zien. Je creëert hiermee een sterk fundament voor vertrouwen, een hele belangrijke bouwsteen voor high performing teams.

  1. Hoe goed ken jij je medewerkers?

    Door onze sterke focus op resultaat, vergeten we soms even stil te staan bij de mens achter het resultaat. Kijk eens naar je eigen team, hoe goed ken jij iedereen nu echt? Wat kun je over hen vertellen, over hun privé situatie, over hun worstelingen, etc? Hoe vaak vraag jij hoe het met iemand gaat en heb je dan oprechte aandacht voor het antwoord? Ik heb mezelf aangeleerd om met oprechte aandacht bij mijn team te zijn. Iedere start van een werkoverleg was de eerste vraag, hoe gaat het met jou? En dan niet na het antwoord terug naar de business maar echt doorvragen en interesse tonen. Dan krijg je inzicht in wat er speelt en vergeet dan niet om er op een later tijdstip naar terug te refereren. Het lijkt zo simpel, maar wat zie ik het weinig managers doen. Soms kreeg ik het gevoel dat het stellen van de “hoe gaat het vraag” een verplicht nummer was, namelijk totaal geen interesse voor het antwoord. Afhankelijk van de klik die je met iemand hebt, gaat het als vanzelf of moet je er voor je gevoel echt moeite voor doen. Geen cherry picking dus, maar oprechte aandacht voor iedereen!

  1. Hoe scherp heb jij ieders doelstellingen?

    Je herkent het vast wel, in grove lijnen weet je waar iedereen mee bezig is en waar het toe moet leiden. De details van ieders doelstellingen heb je echter niet dagelijks paraat. Tijdens de functioneringsgesprekken komen ze weer even expliciet voorbij. Mmm, niet heel vaak dus. Dat geldt overigens ook voor jouw medewerkers. Zij weten goed wat ze moeten, staan volop in de dagelijkse executie modus echter zonder continu te refereren aan hun doelstellingen. Om te kunnen excelleren is het cruciaal om de doelstellingen altijd paraat te hebben. Dat geeft focus, je spreekt dezelfde taal en je werkt naar een duidelijk (gezamenlijk) resultaat. Zeker als je hier niet alleen de business maar ook de persoonlijke doelstellingen sterk in het vizier houdt. Inderdaad, aandacht voor resultaat én mens.

  1. Hoe vaak en wanneer geef je feedback?

    Jouw mensen groeien als je ze opbouwende feedback geeft. Daarmee is het dus zinvol om dit continu te doen. Stel je zelf daarom eens de vraag: hoe vaak jij geef jij feedback en op welke momenten doe je dat? Wacht jij bijvoorbeeld de functioneringsgesprekken af, doe jij het in ieder 1-op-1 gesprek of doe jij het op het moment dat je ineffectief gedrag signaleert? Het laatste is wat mij betreft het ideaal plaatje, want dan refereer je naar een actuele situatie. Het staat dan nog vers in het geheugen van jullie allebei .Dat vraagt van jou om met aandacht naar je team te kijken en dan helpt het zeker om doelstellingen van vraag 2 scherp te hebben!

  1. Hoe vaak geef je een compliment?

    Iedereen wil graag gewaardeerd worden en een mooie manier om dat te doen is het uitspreken van een compliment. Helaas geven we toch maar weinig complimenten. Er gaat meer aandacht naar wat er niet goed gaat. Dwing jezelf om vaker stil te staan bij de individuele successen en geef anderen hier de credits voor in de vorm van een compliment. Wanneer heb jij jouw laatste compliment gegeven? Geef je iedereen in je team complimenten of betrap je je er misschien op dat het bij de één vaker gebeurt dan de ander? Het ultieme compliment is misschien wel om credits te geven ten overstaan van anderen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je dat doet! Ik schreef er al eerder dit blog over.

Heb je alle vragen eerlijk beantwoord? Formuleer dan nu bij elk antwoord maximaal drie kleine stappen die je gaat zetten om jezelf effectiever te maken in de balans resultaat én mens. Met het zetten van vele kleine stappen, kun je uiteindelijk een groot doel bereiken. Probeer onderweg te genieten van de voldoening van de kleine doelen die je al hebt bereikt. Daarmee geef je jezelf de energie om door te gaan en de verandering in gang te zetten.