Skip to main content

Kennisbank: Bila Gesprek

Bila gesprek

het belangrijkste gesprek met jouw teamleden!

 

Monique Göttgens

Wat is een bila gesprek?

Een bila gesprek is de afkorting van Bilateraal gesprek, oftewel een gesprek tussen twee personen. In dit geval het gesprek tussen jou als leidinggevende en iemand uit je team. Andere benamingen die je hiervoor tegenkomt zijn werkoverleg, of een 1-op-1 gesprek. Een bila gesprek is een terugkerend gesprek, idealiter met een vaste frequentie zodat beide deelnemers hierop hun agenda kunnen inrichten. De frequentie kun je het beste in overleg bepalen, hoeveel sturing heeft een medewerker nodig? Startende medewerkers willen misschien wel wekelijks in gesprek terwijl meer senior medewerkers een frequentie van 1 keer per 2-3 weken voldoende vinden.

Wat bespreek je in een bila gesprek?

Veel managers die ik spreek, volgen geen vaste structuur voor het bila gesprek. Ze laten zich met name sterk leiden door de waan van de dag en de urgentie die daaruit voorkomt. Ze worden geleefd en gebruiken het bila gesprek om brandjes te blussen. Veel effectiever is het echter om het bila gesprek in te steken vanuit een vaste structuur. Waar naast aandacht voor operationele zaken ook gekeken wordt naar de status van doelstellingen, en niet onbelangrijk naar hoe het met het teamlid in kwestie gaat.

Wat levert een bila gesprek je op?

Een bila gesprek met een vaste structuur en in een vaste frequentie levert jou als leidinggevende veel meer grip op de output van je team. Je weet waar ze mee bezig zijn, waar ze staan ten opzichte van zowel de business als persoonlijke doelstellingen en niet onbelangrijk hoe het met je teamleden gaat. Dat zorgt er voor dat je het bila gesprek voor je laat werken. Meer output in dezelfde tijd, zodat jij jouw kostbare tijd effectief kunt besteden.

Wat is het verschil tussen een bila gesprek en een functioneringsgesprek?

Let op, een bila gesprek is absoluut geen functioneringsgesprek. In deze laatste haal je het net op over de prestaties van je medewerker, waar staan we ten opzichte van de doelstellingen? Op basis daarvan worden er vaak keuzes gemaakt over beloningen, promoties, etc. Deze lading heeft een bila gesprek absoluut niet, want dit gaat over dagelijkse bijsturing zodat de resultaten worden gehaald. Wel kan het zijn dat de verzamelde output van de bila gesprekken dient als input voor het functioneringsgesprek. Daarnaast vindt een functioneringsgesprek 1 keer per jaar plaats, met soms een tussentijdse status check na een half jaar. Je hebt al gelezen dat de frequentie van een bila gesprek vele malen hoger ligt.

Zelf aan de slag met het bila gesprek

Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag met effectiever maken van het bila gesprek? Vraag dan hieronder de gratis template aan voor een bewezen structuur van een effectief bila gesprek.

1-op-1-gesprek-template-once-GÖTT'S
1-op-1-gesprek-template-GÖTT'S