Skip to main content
LeiderschapTeamontwikkeling

Geef eens vaker een compliment!

By 25 januari 2017januari 29th, 2022No Comments
compliment-GÖTT'S

 

“I can live for two months on a good compliment”
Mark Twain

Mooie quote en ik ben het er helemaal mee eens. Van een oprecht en gemeend compliment kan ik ook lekker op een wolkje zweven. Toch heb ik het idee dat we als Nederlanders relatief weinig complimenten uitdelen.

Op de website van Nationale Complimentendag (ja die bestaat écht!) lees ik dat Nederlanders zich meer richten op wat niet goed gaat dan op wat wel goed gaat. Dat terwijl het uitspreken van waardering door bijvoorbeeld het geven van een compliment een elementaire behoefte is (Maslow).  Gebrek aan waardering is zelfs de nummer 1 reden om je baan op te zeggen of om een relatie te beëindigen! Bizar eigenlijk, want een compliment geven is toch niet zo moeilijk?

Toch wél, want een compliment moet wel oprecht en persoonlijk zijn, duidelijk geformuleerd en de stijl moet bij jou als gever passen. Anders is er een grote kans dat de ontvanger het toch als “onecht” ervaart. O ja, stap vooral niet in de valkuil van het vergelijken dan haal je de ander ongewild toch nog naar beneden. Houd het scherp en focus op de persoon in kwestie. (bron: HR base) Het is een kwestie van oefenen, desnoods even een dry run voor de spiegel of een spiekbriefje mee,.

Om je helemaal over de streep te trekken om vaker een compliment te geven, hier nog even de belangrijkste effecten (bron: Linda van der Wal):

  1. Zowel de ontvanger als jij al gever krijgen er een positief gevoel van!
  2. Een compliment krijgen maakt prestaties beter, weet je nog  waardering als basisbehoefte
  3. Het resultaat gaat omhoog als je vaker een compliment krijgt, we gaan er van “vliegen”
  4. Vaker een compliment geven zorgt voor toenemende positiviteit bij jezelf en de ander

Misschien denk je nu wel, leuk hoor al die theoretische onderbouwing over het geven van een compliment, maar wat is de aanleiding voor dit blog artikel? Heel simpel, een prachtig compliment dat ik deze mocht ontvangen van een lieve collega naar aanleiding van mijn blog.

Het was een zeer oprecht en gemeend compliment, ik werd er even stil van. Zoals Mark Twain al zei, hier kan ik wel even op teren!

Nog even terug naar de “Nationale Complimentendag”, wist je dat die jaarlijks op 1 maart wordt gehouden sinds 2003? Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord, maar de dag staat nu in mijn agenda als extra complimentendag 😉

Heb jij de GÖTT’S om vaker een compliment te geven?