Skip to main content
Leiderschap

Hoe word je écht succesvol in je werk?

By 19 april 2018augustus 29th, 2019No Comments
Aristotle-GÖTT'S

Vraag jij je wel eens af wat iemand succesvol maakt in zijn werk? Heeft het te maken met een fantastische inhoudelijke kennis of is het meer dan dat? Volgens mij is het de perfecte mix vinden tussen hele goede vakkennis en daarnaast het verschil maken op wie jij bent als persoon.

Klinkt wellicht simpel? Nou dat is het niet!

Laten we beginnen met vakkennis dit kun je in principe leren. Vaak zijn er legio opleidingen en trainingen die je hiervoor kunt volgen. Vlak daarnaast ook het effect van “learning on the job” niet uit.

Knowing yourself is the beginning of all wisdom – Aristotle

Ontdekken wie jij bent als persoon vraagt om moed en lef om echt door te dringen tot het diepste van jezelf. Om van je ratio door te zakken naar je gevoel, om verbinding te maken met dat deel van jezelf waar het allemaal om draait. Op je werk laat je juist vaak je resultaat gerichte kant zien, je ratio. Voor goede resultaten ontvang je waardering en daarmee is het meetbaar. Veel bedrijven hebben een masculiene bedrijfscultuur, ratio en resultaat zijn hier dominant. Je daaraan conformeren is dan ook vaak de snelle weg naar succes. Maar waar ben jij in dit alles….

Je kwetsbare en gevoelskant laten zien op je werk is minder voor de hand liggend. Velen denken “wat schiet ik daar nou mee op? Hoe worden mijn resultaten daar nu beter van?” Laten we het omdraaien, als je de hele dag je best doet om een deel van jezelf niet te laten zien kost dit energie. Dus als je daarmee stopt, levert het automatisch energie op! Energie die je vervolgens weer kunt stoppen in het behalen van je resultaten. Op die manier maak jij, als persoon, dus het verschil!

Balance is not something you find, its something you create

En ja, ik kan erover meepraten, want ik heb zelf ook 17 jaar rond gelopen in zeer resultaat gerichte bedrijven. Op resultaat gedijde ik erg goed, want ik kreeg er een kick van. Omzet groei en met name stijgende marktaandelen lieten mijn hart sneller kloppen. Alleen klopte er iets niet, ik zat niet erg lekker in mijn vel en dat werd duidelijk door meerdere signalen. Om er twee te noemen, ik kwam terecht in een team met veel “haantjes-gedrag” en kreeg een serieuze clash met een manager. Dit in combinatie met een destijds erg laag zelfbeeld vormde het perfecte “recipe for disaster”. Kortom, tijd voor actie!

Intensieve coaching en heel veel zelf reflectie hebben er toe geleid dat ik een deel van mezelf ontdekte dat ik heel lang had weggestopt. Het deel van mij dat feilloos situaties aanvoelt. Het deel van mij dat oprechte verbinding zoekt met de ander. Het deel van mij dat mijn resultaten een gouden randje geeft doordat het de link legt met de mensen die het leveren. Door hier continu aandacht aan te geven, is het als het ware samen gegaan met mijn nog altijd sterk aanwezige drive voor resultaat. Ik heb geleerd op welk moment ik welk deel van mezelf het beste kan inzetten. Ik kan als het ware “spelen” met mijn stijlen, afgestemd op de context en de persoon die ik tegenover me heb. Iedere keer maak ik een bewuste keuze welk deel ik inzet, ik heb er grip op.

The proof of the pudding is in the eating

Op het moment dat mijn resultaatgerichte deel écht samen kwam met het gevoelsdeel/de mensgerichtheid, toen ging ik vliegen. Ik heb een High Performing Team neergezet waarin iedereen zichzelf kon zijn. Er was ruimte voor persoonlijke groei van de teamleden en er was oprechte aandacht voor elkaar. Iedereen voelde zich gezien en gewaardeerd. En de resultaten? Die gingen door het dak! Alles kwam samen, het straalde van ons team af. Erkenning volgde zowel op resultaat als op wat ons team daaraan had bijdragen!

Mijn passie voor resultaat en mens is precies de reden om nu anderen te helpen om hetzelfde te gaan bereiken, om écht succesvol te zijn. Om mijn eigen ervaringen in te gaan zetten om bedrijfsculturen te “ontmaskeren” zodat iedereen zichzelf kan zijn.

 

Ben jij er klaar voor om écht het verschil te gaan maken?