Skip to main content

Kennisbank: Attent zijn

Attent zijn

Wat is dat?

Monique Göttgens

Attent zijn betekent dat je zorg en aandacht hebt voor de ander. Dat brengt met zich mee dat je oplettend bent en oog hebt voor de kleine details.  In het geval van attent zijn op je werk, betekent het dat je betrokkenheid toont, gesprekken voert met anderen en door daarbij goed te luisteren kom je meer over je collega  of medewerker te weten. Er wordt meer gedeeld en dat geeft aanknopingspunten om attent te zijn.

Attent op het juiste moment

Als je graag attent wilt zijn, doe het dan bij voorkeur op het juiste moment. Dus als het actueel is en bijvoorbeeld niet een week na dato, want dan is de spontaniteit er snel van af. Maak dus een notitie van belangrijke gelegenheden zoals een verjaardag of andere mijlpaal/gebeurtenis waarover je is verteld. Je kunt natuurlijk ook je betrokkenheid tonen door iemand succes, sterkte of veel plezier te wensen.

Attent naar medewerkers

Attent zijn naar medewerkers kan ook worden omschreven als “ik zie je, ik waardeer je en ik vind je de moeite waard om mijn tijd aan te besteden”. Hoe fijn voor een medewerker als een leidinggevende ruimte maakt in de drukte van alledag om even zijn/haar betrokkenheid te tonen. Een telefoontje, WhatsApp berichtje, een e-mail, een briefje op een bureau, een kaartje, een attentie, etc . Iedereen kan daarin zijn/haar eigen vorm vinden, één die past, maar blijf vooral experimenten en afwisselen om het spannend te houden.

Belangrijke momenten om attent te zijn

Niets menselijks is ons vreemd, dus soms vergeten we om de ander te laten weten dat we aan ze denken. Er zijn echter een paar momenten die je echt niet wilt vergeten:

  • Verjaardag
  • Start nieuwe baan
  • Bij ziekte
  • Bij een belangrijke presentatie op het werk
  • Bedanken bijvoorbeeld bij afscheid of afsluiting van iets groots
  • Compliment bij een uitzonderlijke prestatie

Noteer de momenten gewoon in je agenda, met een flink aantal reminders in aanloop er naar toe. Dan kun je zelf het moment kiezen om in beweging te komen.

Attent zijn loont en is aan te leren, doen dus!