Skip to main content

Kennisbank: Insights Discovery

 Insights Discovery

Wat is het en hoe werkt het?

Monique Göttgens

Insights Discovery, ofwel “het Kleurenmodel”, is in Nederland één van de meest gebruikte modellen om inzicht te krijgen in persoonlijke- en teameffectiviteit. Aan de hand van vier kleuren wordt gekeken naar wie je bent, wat je voorkeursstijlen zijn en waarom je doet wat je doet. De kleuren staan voor bepaalde stijlen. Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar iedereen heeft wel een duidelijke voorkeur voor één of meerdere stijlen. Inzicht in deze voorkeursstijlen biedt inzicht in je eigen handelen, wat jouw eigen kracht is, waar je je verder in kan ontwikkelen en hoe je om kunt gaan met collega’s die een andere stijl hebben. Het biedt ook inzicht in waarom anderen reageren en doen zoals ze doen. Daarmee krijg je inzicht in je eigen kracht, maar ook in de kracht van je team en de organisatie in haar geheel.

Hoe werkt Insights Discovery?

De voorkeurskleuren van Insights Discovery worden gemeten door een gemakkelijk in te vullen online vragenlijst. Deze krijg je toegestuurd door iemand die licensed practitioner is. Zo ontstaat een persoonlijk profiel dat helemaal over jou gaat en laat zien waar jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen. Bekijk hier een voorbeeldprofiel . Met het persoonlijke profiel kun je aan de slag gaan in een coaching gesprek

Insights Discovery en teams

Insights Discovery is ook heel goed in te zetten als onderdeel van een teamtraining. Wat namelijk uniek is aan de Insights Discovery methodiek is het zogenaamde teamwiel. Daarin worden de voorkeurskleuren van alle teamleden getoond en kun je zien welke kleuren er aanwezig zijn. Dit is het perfecte startpunt van een teamontwikkelingstraject, want het bespreken van het teamwiel geeft veel inzichten in wat er goed gaat en waar mogelijkheden zitten voor verdere ontwikkeling. Daarnaast helpt het bespreken van de persoonlijke profielen om elkaar beter te leren kennen. Ook voor de verbetering van de communicatie binnen teams is dit een handig model, je leert beter op elkaar afstemmen en verbinden.

Wat kun je bereiken met Insights Discovery

Het succes van elke organisatie valt of staat bij de prestaties van haar mensen. Met Insights Discovery investeer je in je mensen en geef je ze de middelen om hun communicatieve vaardigheden en relaties te verbeteren. Dit heeft enorme impact op het functioneren van je organisatie: teams werken effectiever samen, mensen geven beter leiding, reageren flexibeler op verandering en voelen zich sterker verbonden met de cultuur en waarden van je organisatie. Ook de interactie met klanten verbetert.

De kleurentaal van Insights Discovery is makkelijk te begrijpen en makkelijk te onthouden. Daardoor blijven mensen de taal dagelijks gebruiken.

Meer informatie over Insights Discovery

Wil je graag nog meer informatie over Insights Discovery met een eerste uitleg van het model en zijn vier kleuren? Download dan hieronder de infosheet.

GÖTT'S-Leiderschapstraject-Insights-Discovery
Insights-Discovery-Licensed-Practitioner-GÖTT'S