Skip to main content
Leiderschap

Weg met dat masker! Authentiek leiderschap

By 10 juni 2019januari 29th, 2022No Comments
masker-GÖTT'S

Veel mensen dragen onbewust een masker.  Ik merk het op als ik het gevoel krijg dat iemand niet helemaal zichzelf is,  dat er meer is dan iemand laat zien. Of andersom bekeken, voor mij is geen masker dragen synoniem aan helemaal mijzelf kunnen zijn. Op ieder moment van de dag, waar dan ook, privé of werk. Dan sta ik écht in mijn kracht.

De grote vraag is dan natuurlijk hoe kom je er nou achter dat je een masker draagt. Ik kwam er tijdens een intensief coaching traject in 2006 achter, met hulp van een Jungiaanse therapeute die me echt terug bracht naar mijn gevoel, het onderbewustzijn. Toen ik de opdracht kreeg om een omtrek van mezelf in te kleuren met verf, heb ik ongemerkt mijn hoofd een andere kleur gegeven. Dit inzicht heeft mij geholpen om het masker bewust af te gaan zetten.

Het paard als spiegel van je gedrag

Een andere manier om dicht bij je gevoel te komen, is een sessie te doen met een paard. Een paard prikt namelijk moeiteloos door je masker heen en voelt als geen ander aan of je authentiek bent of niet. Sterker nog, als je je masker niet even afzet dan gaat het paard geen verbinding met je aan. Kijk maar eens op de website van Bewust Competent daar vind je een mooi filmpje van “het paard als spiegel van je gedrag” (zie ook hieronder).

Ik heb het voorrecht gehad om dit nu drie keer te doen en iedere keer leer ik weer nieuwe dingen. De laatste sessie wilde ik het bijvoorbeeld te graag waardoor ik mijn gevoel een soort van ging overdrijven, dat werkte dus niet…. Pas toen ik dat los kon laten, ging het weer als vanzelf.

Iedere dag is er weer één om mijn masker opnieuw af te zetten, écht mezelf te zijn.

Het is soms redelijk lastig om je gevoelens direct uit te spreken, te benoemen. Ik ben er echter wel achter gekomen dat als je zoals ik het “voelen” sterk ontwikkeld hebt, er eigenlijk geen keus is. Dan kun je er als het ware niet meer omheen. Sterker nog je voelt je zelfs ongelukkig als je het niet doet. Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat het een enorme kracht is om goed te kunnen benoemen, sfeer te kunnen aanvoelen en daarmee jezelf maar ook je omgeving te helpen.

Durf jezelf te laten zien, je bent mooi met al je eigenschappen. Je eigen kwetsbaarheid tonen nodigt anderen uit hun kwetsbaarheid ook aan jou te tonen. Als we allemaal ons masker afzetten, openen we ons echt voor elkaar en ontstaan de mooiste dingen!

Leave a Reply